Încheierea proiectului Capacity Building for Trainers and Teachers: Learning the Blended Way, finanțat prin programul Erasmus+, a fost marcată de un super-eveniment despre învățarea în format blended desfășurat în 30 mai 2023, la București, de către CONCORDIA Academia, alături de partenerii proiectului Centrul de Cooperare Internațională din Italia și Fundația CONCORDIA Bulgaria. Și pentru că a fost despre blended learning, tot în format hibrid l-am organizat și noi. Și suntem bucuroși că ne-a ieșit bine.

Participanții la eveniment au format 4 echipe entuziaste (Think Big, Out of the box, Open Mind, Știu Tot) și au lucrat la conturarea unui design de program de formare, care să răspundă celor mai relevante nevoi de formare în contextul prezent. În paralel, alte 2 echipe au lucrat în online, pe același tip de design.

În a doua parte a evenimentului, participanții au fost invitați în caruselul blended, în care au explorat toate materialele realizate în proiect, iar partenerii din Italia și Bulgaria au împărtășit din expertiza lor și au răspuns la întrebări într-o sesiune de Q&A.

Am investit mult efort în acest eveniment, pentru că am fost entuziaști pe parcursul desfășurării întregului proiect în care s-au întâmplat mai multe activități de dezvoltare a capacității formatorilor și profesorilor.

În cei 2 ani și jumătate de desfășurare a proiectului, 18 traineri din cele 3 țări au fost implicați într-un proces amplu de Formare de Formatori, prin care și-au îmbogățit competențele de planificare, livrare de conținut și evaluare în domeniul învățării blended (față în față și online) și despre cum să adapteze conținutul la principiile Educației pentru Cetățenie Globală și Drepturile Omului. La nivel național, au fost pilotate training-uri despre învățarea în format blended adaptate la contextul fiecărei țări.

Resurse #LearningTheBlendedWay

Vă invităm să explorați mai jos resursele elaborate în cadrul proiectului, care vă pot ajuta în tranziția spre învățarea în format blended în activitățile de training.

IO1 PROGRAMĂ DE FORMARE – CURRICULUM ToT. Consolidarea capacității formatorilor și profesorilor: învățarea în format blended

Programul de formare gândit explorează modul în care predarea în format blended potențează procesul de învățare. Programa exemplifică BLENDED LEARNING pe conținuturi relevante, legate de Educație pentru Cetățenie Globală (GCE) și Drepturile Omului (HRE).

Descarcă ➟

IO2a – Manual de formare pentru ToT

Manual pentru proiectarea experiențelor blended de formare-învățare

Acest manual oferă, într-o manieră foarte concretă, soluții pentru abordarea blended în design-ul, dezvoltarea și evaluarea proceselor de formare. Învățarea, predarea și formarea blended au loc atunci când mediile de învățare digitală și analogică sunt prezente și integrate în mod intenționat în aceeași strategie de formare, făcând procesul de formare mai incluziv, mai participativ și mai eficient.

Descarcă ➟

IO2b – TOOLKIT TOT Set de instrumente pentru design-ul unui program de formare, livrare și evaluare în procesul de învățare blended
Acest toolkit însumează instrumente de training considerate utile pentru a sprijini integrarea unei perspective blended în învățare.

Tot instrumentarul sugerat în acest material conține atât variante analogice, cât și opțiuni digitale, iar selecția, utilizarea sau declinarea instrumentelor variază în funcție de mediul de învățare în care sunt aplicate. Întreg acest material a fost dezvoltat pe baza formării Train of Trainers (februarie – iulie 2022), pilotată în cadrul proiectului internațional Erasmus + „Learning the Blended Way”.

Descarcă ➟

IO3 Manualul formatorului

Obiectivul general este reprezentat de dobândirea de competențe pentru procesele de învățare în format blended, exemplificate pe conținuturi relevante transversale: drepturile omului, cetățenie globală, educație civică digitală. Acceptarea și aplicarea activă a instrumentelor digitale ca mijloace eficiente de educație formală și informală sunt prezentate ca modalități de antrenare a rezilienței în procesele de învățare.

Dincolo de conținuturile tehnice, manualul oferit aici contribuie semnificativ la dezvoltarea sentimentului de apartenență la umanitate, a valorilor și responsabilităților comune, a empatiei, a solidarității și a respectului pentru diferențe și diversitate.

Cursul începe prin clarificarea conceptelor și noțiunilor de bază ale cetățeniei globale și ale competențelor digitale. Acest capitol este urmat de lucru pe topicuri asociate, prin intermediul instrumentelor digitale. Au loc discuții, activități de grup și jocuri de rol pentru a crește și dezvolta înțelegerea subiectelor relevante. Cursul este structurat după cum urmează: șase sesiuni de formare (patru față în față și două online), trei sarcini independente de grup; fiecare sesiune include exerciții de grup, dezbateri, discuții, muncă creativă și jocuri de rol pe o temă comună, sondaje, discuții despre studii de caz; patru sesiuni față în față, două sesiuni online, trei sarcini individuale pentru munca de grup, trei zile cu ore de supervizare online.

Descarcă ➟

IO4 Toolkit despre educația globală în format blended
În această publicație, transformarea digitală susține abordarea Educației pentru Cetățenie Globală prin încurajarea diverselor modele de învățare.

Setul de instrumente este dezvoltat în mod specific pentru formatori, profesori și educatori pentru a preda educație globală, folosind instrumente analogice și digitale într-un mediu de învățare blended (față în față și online). De asemenea, oferă metodologii centrate pe participanții la formare care sunt dinamice, orientate spre dialog și experiențiale, înrădăcinate în teme și obiective de învățare ale educației globale și durabile. Acest set de instrumente este structurat în 11 activități.

Descarcă ➟

IO5 Învățarea blended, o modalitate de a vă dezvolta organizația
Acest material este conceput ca un ghid bine structurat pentru organizațiile interesate de a face tranziția de la modelele tradiționale de predare/formare către modele blended, care încorporează metode și activități în contexte față în față și online, cu un accent puternic pe instrumentele digitale și transformarea digitală. Este esențial pentru furnizorii de formare profesională să rămână relevanți în domeniul educației și formării, prin urmare le susținem eforturile printr-un material care îi ajută să-și dezvolte constant capacitatea. În plus, materialul propus susține digitalizarea unor procese importante, în cazul organizațiilor pentru care acest obiectiv este necesar, dar greu de atins.
Descarcă ➟

#testimoniale

„am fost foarte încântată, totul a decurs foarte frumos și a fost interesant, iar prezentatorii, profesorii, formatorii sunt excelenți. Apreciez! Felicitări tuturor organizatorilor și participanților!”

„Cele mai interesante momente au fost cele în care am cunoscut oameni noi, felul în care am lucrat și cheițele care s-au pus în mișcare, în timp ce comunicam cu ceilalți.”

„Aș vrea, întâi de toate, să stăpânesc mai bine instrumentele digitale, care face posibilă accesarea în format blended și punerea în aplicare a acestui sistem de întâlnire și comunicare blended.”

„Mi-au fost prezentate multe instrumente noi, iar esențial pentru mine este că am căpătat curaj să experimentez și am pe cine întreba dacă nu găsesc o soluție.”

„Este o provocare, dar cred că nu este imposibil. Acest tip de învățare necesită mai multe resurse (umane și logistice), dar oferă oportunitatea de învățare și celor care nu pot fi prezenți fizic la proces.”