Cine este un cetățean al lumii?

Este acel tip cu dreaduri care stă la colțul străzii și cântă toată ziua cântece de John Lennon? Este acel influencer care militează pentru produse de îngrijire a pielii pentru persoanele de culoare? Sau este acel gamer care iese rar din casă, are o amprentă de carbon aproape zero și mănâncă numai alimente crude?

Răspunsul: POSIBIL!

Chestia este că oricine poate fi un cetățean al lumii. Poți fi un avocat care luptă pentru drepturile omului sau un stagiar la Google care cumpără doar ciocolată vegană. Ai putea fi un dependent de cumpărături care renunță la carne sau un împătimit al plantelor care mănâncă Cheetos la micul dejun. Religia, naționalitatea, vârsta, sexul și identitatea culturală nu te împiedică să te identifici ca cetățean al lumii. De fapt, acești factori susțin practica unică de cetățenie globală!

– Ești o persoană căreia îi pasă de viitorul orașului tău, al țării tale și al planetei?
– Ești interesat să sprijini inițiativele de impact care îmbunătățesc lumea din jurul tău?
Indiferent de culoarea părului tău sau de tipul de brânză pe care îl pui pe pizza, dacă ai răspuns DA la cele două întrebări, trebuie să-ți spun că tu, prietene, ești un cetățean al lumii.

Ce faci ca cetățean al lumii?

Lucrăm la o comunitate universală, dar până când nu o vom extinde, nu există un numitor comun real între cetățenii lumii. Este doar un grup de oameni care, în capacitatea lor individuală și colectivă, sunt preocupați de binestarea lumii. Și o exprimă prin susținerea câtorva cauze care au impact local și global. Nu înseamnă doar să spui că susții și de a da like la toate conturile de pe Instagram, ci este despre a ieși din zona de confort și de a sări cu capul înainte în lumea cea mare pentru a face o diferență.

Cetățenia globală este o mișcare construită în jurul credinței că, înainte de a ne pune orice etichetă de identitate, suntem cu toții oameni în primul rând. Și așa cum oamenii sunt ca fulgii de zăpadă diverși și unici, modul în care ne exprimăm umanitatea este la fel de diversă. Felul în care vă exprimați preocuparea pentru planetă și locuitorii ei ține de realitatea voastră fizică, de setul vostru de abilități și de interesele voastre. Nu există un singur inel care să le lege pe toate, ci o gamă extrem de specifică de inele pe care le poți personaliza în funcție de preferințele tale. Oricum ar fi, Pământul de Mijloc este în siguranță sub supravegherea ta.

Crearea propriei practici de cetățenie globală

Mișcarea pentru cetățenie globală este pe cât de lungă, pe atât de largă și cam orice este permis dacă contribui la binele lumii într-un fel sau altul. Cu toate acestea, ar fi nedrept să afirmăm că nu a existat un set de nevoi globale care să necesite mai întâi atenția noastră maximă. În timp ce ne confruntăm cu valurile schimbătoare ale timpului și cu colapsul global, este util să avem câteva domenii asupra cărora să ne concentrăm. Altfel, te trezești că tricotezi pulovere pentru suculente în timp ce restul țării tale cedează în fața secetelor, inundațiilor sau incendiilor de pădure! Așadar, fără alte formalități, iată câteva nevoi globale pe care le puteți aborda la nivel local.

Alegeri sustenabile în stilul de viață

De la zero deșeuri, la bricolaj, activism și afaceri ecologice, există numeroase moduri în care un luptător pentru sustenabilitate poate contribui la nevoia momentului – care este de a nu mai înghesui intestinele planetei noastre.

Crearea comunităților

De la adunări de cartier la vizitarea centrelor culturale și la voluntariat local, sunt multe lucruri pe care le puteți face pentru a reduce diferențele dintre oameni și a vă uni ca o echipă diversă de cetățeni ai lumii!

Vindecare și empowerment

Mințile și corpurile echilibrate contribuie cel mai bine la crearea unei lumi echilibrate, așa că atunci ce ne împiedică să investim în propria noastră bunăstare? Depășindu-ne propriile bariere, ne dăm puterea de a prelua controlul asupra propriei vieți, de a contribui în mod semnificativ la societatea noastră și de a crea o lume liberă și echitabilă.

Ecologie și mediu

Participă la o acțiune de curățare a pădurilor, fă o donație pentru salvarea faunei, întreabă politicienii cum intenționează să conserve mediul înconjurător și fii la curent cu cele mai recente obiective climatice și s-ar putea să descoperi că sentimentul de apartenență la această lume este mai puternic decât ai crezut!

Economia locală

Sprijină micile afaceri din cartierul și orașul tău care dau putere oamenilor obișnuiți, care fac să circule banii în cadrul comunității și aduc schimbarea la ușa ta. O localitate puternică este cel mai bun scut de apărare împotriva pandemiilor, dar și a unei apocalipsă zombi, vorbecs serios!

Cultură și patrimoniu

Oricât de mult am romantiza abordarea fără frontiere, cu toții suntem de undeva. Iar sentimentul nostru de compasiune începe cu casa noastră și cu conservarea a ceea ce suntem. Protejați acele clădiri, susțineți acei artiști și deschideți-vă inima și mintea către cultură, noi idei și inovații.

~
Articol compilat de către Martina Camatta, Centro per la Cooperazione Internazionale
Sursă: theglobalcitizenmovement.com