În acest context volatil și incert, sectorul social se află în fața unor oportunități imense și a unor provocări incredibile: tendințele demografice și sociale, îmbătrânirea populației și creșterea inegalității economice cresc cererea de servicii sociale, în special când vorbim despre grupurile vulnerabile.
Diferențele accentuate între nivelul veniturilor determină polarizarea societății și amenință structura socială a comunităților noastre. Evoluția rapidă a tehnologiei afectează societatea și locurile de muncă viitoare în moduri pe care încă nu le înțelegem pe deplin. Vorbim mult despre inteligență artificială în tot ce ne înconjoară, despre noi dinamici de echipă, despre noi forme de management și leadership în domeniul social.
Mai multe semne de întrebare se conturează în fața noastră:
• Va oferi oare tehnologia soluții valide la aceste provocări durabile, crescând relevanța profesiilor din domeniul social?
• Cum va arăta viitorul domeniului social peste 10 ani?
• Care sunt acele abilități și competențe care le vor permite profesioniștilor din domeniul social să rămână relevanți în 2030?
Acestea sunt câteva dintre întrebările la care dorim să răspundem folosind foresight-ul și instrumentele propuse de acesta în cadrul proiectului #FOCUS.
De ce foresight?
Capacitatea umană de a prospecta (EN. Foresight) este ceea ce ne face înțelepți. Psihologii moderni și experții în neuroștiințe au reușit să demonstreze că creierul uman permite călătoria în timp. Creierul nostru are capacitatea de a privi în viitor, în mod conștient sau inconștient, iar acest lucru ne permite să învățăm nu numai din propriile noastre experiențe, ci și de la ceilalți.
Foresight-ul este un proces care ajută organizațiile să investigheze viitorul, nu să prevadă; pentru a putea evalua schimbarea ce urmează să vină, a dezvolta nivelul de pregătire și relevanța pentru viitor, pentru a regândi oportunitățile. Viitorul este întotdeauna incert și aceste ultime luni au dovedit-o mai mult ca niciodată. Viitorul poate fi influențat de (in)acțiunile noastre, așa cum ni se poate dezvălui în diferite moduri.
Foresight-ul nu se referă la precizie sau predicții. Mai degrabă, recunoaște și ia în considerare existența incertitudinilor, permițându-ne să ne gândim la alternative strategice și să planificăm mai multe moduri posibile în care am putea privi spre viitor.
Foresight-ul ne permite să construim o viziune participativă, să dezvoltăm o strategie și un proces de susținere a leadership-ului pe termen lung. Foresight-ul echipează organizațiile cu instrumentele și resursele necesare pentru a înțelege schimbările din mediul extern, a pune întrebări provocatoare, a contesta logica dominantă și pentru a testa ipotezele de lucru.
Articol de Diana Stafie, Future Station, consultant foresight în cadrul proiectului FOCUS.