Cum arată viitorul HR-ului în domeniul social
Fie că îl numim HR specialist, Organisational Development specialist, People and Culture, People, Culture and Growth, director de resurse umane, generalist, partener, profesionistul din HR este cel care reușește să scoată la suprafață cele mai relevante și valoroase resurse ale unei companii. În domeniul social, această provocare devine încă și mai complexă
Scopul pe care un job în domeniul social ți-l oferă, păstrarea motivației într-un mediu dificil, dinamica relațiilor, precum și limitările financiare sunt factorii pe care profesionistul de HR trebuie să le gestioneze cu grație. Toate acestea, în timp ce navighează într-un context social descris de nevoi în continuă schimbare (VUCA este noul termen pentru asta!).
Pe de altă parte, societatea se așteaptă ca sistemul de asistență socială să facă față problemelor și să genereze soluții adecvate, personalizate și eficiente, la toate nivelurile (de la nivel individual la scară globală). Toate acestea sunt de înțeles, însă realitatea arată destul de diferit.
La final de zi, din perspectiva specialistului in HR, cred că principalele concluzii ale consultărilor sunt puternic legate de a revizita în mod constant următoarele întrebări:
- Cum pot organizațiile sociale (publice și private) să ofere medii de lucru care sunt o sursă de învățare și îmbunătățire continuă?
- Cum putem încuraja oamenii să se dezvolte și să împărtășească ceea ce știu cu ceilalți, să se simtă parte a unei echipeși săaparțină unei organizații?
- Cum putem recunoaște valoarea oamenilor oferindu-le autonomie decizională, spațiu pentru a-și exprima competențele și a lua inițiativa?
- Cum valorile, misiunea și viziunea noastră organizațională atrag „oamenii potriviți” și cum influențează angajații cultura organizațională?
Sunt încrezătoare că împreună putem găsi cele mai bune soluțiipe care le vom și implementa cu succes. Este ceea ce ne propunem să facem în următoarele etape ale proiectului FOCUS: crearea unui Portofoliu de Competențe ale Viitorului, dezvoltarea unei politici de învățare la locul de muncă și a unui program de formare pentru managerii de resurse umane care va implica aproximativ 80 de astfel de responsabili în toate țările partenere.
Deci, ce spui, ești gata să pășești în viitor și să conduci schimbarea?
Irina Adăscăliței, Director și Fondator CONCORDIA Academia.

Perspectiva asupra domeniului social în 2030
Prima etapă a proiectului FOCUS – Forward Looking Social Europe Skills s-a încheiat! Rezultatul consultărilor în care au fost implicați circa 170 de profesioniști, angajatori și decidenți din domeniul social din cele patru țări participante în proiect – Austria, Danemarca, Italia și România, este disponibil pe scurt mai jos.
Te invităm să parcurgi în cele ce urmează lucrurile care nouă ni s-au părut cele mai interesante din raportul de cercetare.
Tendințe
- Individualizarea accentuată la nivelul societății, care conduce adesea la fragilitatea familiilor și la creșterea singurătății și izolării. Această tendință pare a fi consolidată de procesul de digitalizare care mută, din ce în ce mai mult, interacțiunea umană în lumea virtuală;
- Clienții organizațiilor sociale sunt afectați de o sărăcie din ce în ce mai mare (rezultat al unui mediu economic instabil), care începe să invadeze și clasele de mijloc;
- Clienții par să aibă dificultăți mai mari în relaționarea cu ceilalți;
- Se înregistrează nevoi crescute de servicii individualizatesituate la granița dintre diferite sfere ale domeniului social (socio-medical, socio-educativ, socio-economic), iar clienții au nevoi din ce în ce mai diferite.
- Problemele complexe ale clienților necesită o abordare holistică;
- Specializarea organizațiilor este în creștere și, implicit și activitatea profesioniștilor;
- Se impune necesitatea promovării rețelelor și a schimburilor între organizațiile private și publice din social.
Provocări

Competențele Viitorului
3. Capacități organizaționale
Organizația socială și angajații acesteia se află întotdeauna într-o rețea cu clienții, comunitățile, voluntarii, alte organizații sociale/de business și factorii de decizie. Munca în rețea necesită în primul rând abilități de comunicare legate de argumentare și comunicare în conflict. Rețelele regionale și personale în care oamenii se simt în siguranță ar putea câștiga importanță în viitor. În acest sens, angajații din domeniul social ar trebui să aibă abilități care să le permită să participe la activarea, moderarea și generarea de idei în comunitate.

Desenează profilul profesionistului din 2030
Dacă dorești să contribui și tu la conturarea profilului profesionistului din domeniul social pentru anul 2030, o mai poți face până cel târziu pe 31 mai 2021, completând chestionarul disponibil pe website-ul proiectului. Avem nevoie de opinia ta!
>> Contribuția mea la Viitor! <<
Următorul pas spre viitor
Proiectul FOCUS continuă, iar între 9-10 iunie 2021, peste 60 de profesioniști din domeniul social din Austria, Danemarca, Italia și România se vor întâlni online pentru a defini Portofoliul de Competențe ale Viitorului. Tot în luna iunie 2021, vei putea participa la un eveniment în care ne propunem să împărtășim cu tine concluziile despre angajatul viitorului în domeniul social. Așadar, adaugă data în calendar și ne vedem cu bine online, pe 17 iunie 2021, începând cu ora 16:00.
![]() |
www.projectfocus.eu |
|