Fundaţia Hanns Seidel România, Organizația Umanitară CONCORDIA și Asociația „Ține de Noi” vă adresează invitația de a participa la webinarul Supervizarea funcțională. Ce este și cum contribuie la calitatea serviciilor sociale?
Întâlnirea se adresează în mod special profesioniștilor din domeniul social și educațional: asistenți sociali, cadre didactice, psihologi, educatori, manageri în domeniul social, coordonatori de programe și proiecte, dar și personalul administrativ din cadrul organizațiilor (publice sau private).
Conținutul evenimentului
Criza COVID-19 nu s-a dovedit a fi doar o criză legată de sănătate, ci are deja un impact determinant asupra vieții multor persoane vulnerabile (care trăiesc în mod precar în comunități sărace, care și-au pierdut locul de muncă, copii și familii care se confruntă cu malnutriție, violență domestică și acces redus la educația online).
Rolul organizațiilor care oferă suport celor mai vulnerabili a devenit în acest context și mai important, specialiștii serviciilor publice și private fiind supuși în această perioadă unor ritmuri de lucru și mai intense, în condiții noi (muncă online, distanțare), de multe ori și mai expuși pericolului infectării, separarea vieții personale de cea profesională fiind mult mai dificilă decât înainte.
Acesta este motivul pentru care considerăm că, acum mai mult decât niciodată, este esențial să le oferim profesioniștilor din domeniul social și educațional toate acele servicii de sprijin care să îi facă să se simtă considerați, ascultați și susținuți, pentru a-i ajuta să aibă grijă de ceilalți.
Conceptul de supervizare funcțională, chiar dacă este menționat și promovat în legislația în vigoare în domeniul social, este încă insuficient înțeles. Întâlnirea va pune accent pe înțelegerea rolului și importanței serviciilor de supervizare funcțională, ca posibilitate de oferire a unui spațiu de ventilare a emoțiilor, reflecție asupra proceselor în vederea îmbunătățirii acestora, prevenire a burnout-ului și creștere a motivației și satisfacției la locul de muncă . Participanții vor înțelege care este diferența între supervizarea funcțională cu rol de suport și supervizarea profesională realizată de cele mai multe ori de un superior ierarhic în scopul verificării respectării unor politici și proceduri.
Pornind de la experiența de peste 3 ani acumulată în implementarea acestor servicii la nivelul Organizației Umanitare CONCORDIA, ne dorim să explorăm împreună beneficiile pe care aceste servicii le pot aduce pentru profesioniștii din domeniul social și educațional.
Cui se adresează evenimentul
Sunt invitați să participe profesioniști din domeniul social și educațional: asistenți sociali, cadre didactice, psihologi, educatori, manageri in domeniul social, coordonatori de programe si proiecte, dar si personalul din cadrul serviciilor administrative și de management de la nivelul organizațiilor (publice sau private).
Gazdele evenimentului
Moderarea întâlnirii va fi asigurată de Bianca Buzetto – responsabil în cadrul CONCORDIA Academia, departament de formare al Organizației Umanitare CONCORDIA pentru programul de formare în management social. Cu o experiență în domeniul social de aproape 20 de ani, din care peste 14 ani în management, Bianca este interesată în mod special de tot ce privește calitatea și sustenabilitatea serviciilor sociale.
Trainer va fi Bogdan Cuc – psihanalist, membru titular al Societății Române de Psihanaliză (SRP), societate componentă a IPA (International Psychoanalytic Association). Este membru al Comitetului Științific al SRP, președinte al Comisiei de Etică a SRP. Are o experienţă de peste 20 de ani în psihanaliză cu copii, adolescenți şi adulţi. Este trainer, supervizor şi consultant pentru dezvoltarea organizaţiilor. Bogdan este preşedintele Asociaţiei Supervizorilor din România, vice-preşedinte al Fundaţiei Internaţionale pentru Copil și Familie „Dr. Alexandra Zugrăvescu”, precum şi şi vice-preşedinte al EURODIR, rețea europeană de instituții de formare pentru domeniul medico-social. Are un doctorat în psihopatologie şi psihanaliză la Universitatea Paris 13, Sorbonne Paris Cite’.
Modalitatea de înscriere
Întâlnirea va fi organizată online prin intermediul platformei Zoom, iar participarea este gratuită. Estimăm o participare medie de circa 40 de profesioniști din domeniul, dar având în vedere limitările tehnice, vă invităm să vă înregistrați din timp, completând acest formular.
Organizatorii
Fundaţia Hanns Seidel își desfășoară activitatea sub motto-ul „În serviciul democrației, păcii şi dezvoltării”. Acesta oglindește, într-o formă sintetică, o misiune care a luat ființă în München în anul 1967 și a fost consolidată, de-a lungul celor peste cinci decenii de existență, în mai mult de 50 de state ale lumii. Organizația se angajează în întreaga lume pentru o bună guvernare, pentru democrație, pace, pentru un stat de drept şi dezvoltare durabilă.
Organizația Umanitară CONCORDIA este o organizație independentă, non-guvernamentală și non-profit, fondată în anul 1991, care are ca misiune susținerea şi (re)integrarea socială, familială, școlară și profesională a copiilor, tinerilor și familiilor aflate în dificultate, spre o viață independentă și autonomă. Prin departamentul său de formare, CONCORDIA Academia, peste 400 de profesioniști din 120 organizații publice și private din România și Republica Moldova au fost instruiți și supervizați în 2019.
Asociația „Ține de Noi” este o organizație nouă care își propune să creeze comunități active în domeniul politicilor publice economice, educaționale și în domeniul energiei și constituirea unui spațiu de dezbatere în societate legat de problemele guvernării României. Obiectivul principal este de a crea în jurul acestei organizații un adevărat laborator de idei orientate spre societate și un nucleu pentru politici publice viitoare. Promovăm valorile democratice și euro – atlantice ca o șansă pentru modernizarea României.