Educația financiară în cadrul procesului educativ din România

Loading Events

#OameniInTranzitie
Educația financiară în cadrul procesului educativ din România
19 noiembrie 2020, interval 16:00-18:00, online (prin Zoom)

Fundaţia Hanns Seidel RomâniaOrganizația Umanitară CONCORDIA și Asociația „Ține de Noi” vă adresează invitația de a participa la webinarul Educația financiară în cadrul procesului educativ din România.

Educația financiară reprezintă o abilitate de viață esențială indiferent de vârstă, studii, context, iar dezvoltarea acesteia este o prioritate pentru toți cei implicați în domeniul social și educațional. Webinarul va facilita accesul  participanților la  experiența de succes a Asociației Educație pentru Viața Reală, experiență dobândită în cei 5 ani de existență a programului Banometruprogram de educație financiară de care au beneficiat doar in acest an peste 4 000 de români și care a primit de curând distincția Gold din partea Community Index. Întâlnirea se adresează în mod special  profesioniștilor din educație și servicii sociale, având în vedere rolul lor de multiplicatori și capacitatea de a amplifica impactul educației financiare în comunitățile în care trăiesc și își desfășoară activitatea.

Conținutul evenimentului
Cum bine spuneau colegii din echipa Banometru, pandemia de COVID-19 ne-a trimis în izolare, punând pauză la viețile noastre obișnuite. Ne spălăm mereu pe mâini, evităm contactul cu alți oameni, purtăm măști, ne uităm cu neîncredere la o persoană care tușește.
Dar provocările la nivelul sănătății, al stării profesionale și statusului economic au scos în evidență  în această perioadă importanța asigurării unei ”sănătăți” financiare.
Fiecare dintre noi cunoaște pe cineva care a avut de suferit ca urmare a restricțiilor impuse: unii și-au pierdut locul de muncă sau sunt în șomaj tehnic și nu știu cum își vor plăti facturile și ratele la bancă, altora li s-au diminuat veniturile, iar economiile sunt insuficiente. Puternic afectate rămân în continuare categoriile sociale vulnerabile.

Ne punem așadar întrebarea:

  • Cum putem să-i sprijinim?
  • Care este rolul nostru ca educatori, ca profesioniști în social?
  • Cum putem răspunde sustenabil în fața nevoii acestor persoane?
  • Ce înseamnă exemplul personal și care este relația mea cu banii?

Ne va călăuzi în acest sens Cornel Ionescu, expert în educație financiară. Alături de el vom descoperi ce înseamnă bunăstarea financiară si principalele provocări pentru a o obține și vom experimenta câteva concepte cheie cum ar fi: bugetul, comportamentul de cumpărare, evaluarea necesității cheltuielilor, gestionarea datoriilor, valorizarea activelor.

Cui se adresează evenimentul
Întâlnirea este dedicată în principal cadrelor didactice de la nivel preșcolar și al învățământului primar, precum și educatorilor, psihopedagogilor, altor persoane cu rol în educația copiilor (inclusiv persoane care lucrează în cadrul centrelor de zi, after-school-urilor și altor servicii de prevenire a abandonului școlar). Prin participarea la eveniment considerăm că acestea vor înțelege mai bine nevoile copiilor cu ADHD, propriile emoții și stări, ca și modul în care îi pot susține în zona educațională  pentru a se simți mai bine integrați.

Gazdele evenimentului
Moderarea întâlnirii va fi asigurată de Bianca Mătăsariu, care înainte de a fi responsabil pentru cursurile și serviciile de supervizare în cadrul CONCORDIA Academia, a fost cadru didactic. Experiența acumulată în cei doi ani de catedră a ajutat-o să înțeleagă și mai bine provocările cu care se confruntă atât copiii, cât și educatorii și familiile. În cadrul Teach for Romania a fost mentor și facilitator de comunități de învățare pentru profesori, și a contribuit la dezvoltarea S.E.L.F. Camp, un program dedicat cadrelor didactice care are drept obiectiv dezvoltarea unor abilități pentru a-ți putea păstra echilibrul emoțional în relația cu tine și cu ceilalți.

Trainer va fi Cornel Ionescu, care  are experiență îndelungată în lucrul cu oamenii, ce se întinde pe mai mult de 10 ani. Economist de profesie, antreprenor și dezvoltator de afaceri, și-a dorit să împărtășească cu alți oameni din greșelile pe care le-a făcut în legătură cu banii, întrucât acestea sunt surprinzător de comune. Cornel este formator acreditat, coach și practician NLP, și reușește să combine toate aceste domenii în mod armonios, oferind astfel o experiență de învățare și descoperire integrată la nivel holistic.
Întrucât crede într-un viitor în care societatea ajunge să-și reducă lipsurile sociale, economice și… umane, și mai mult decât atât, contribuie în mod activ la asta, a înființat o asociație care vizează dezvoltare durabilă și sustenabilitate, prin educație pentru viața reală.

Modalitatea de înscriere
Întâlnirea va fi organizată online prin intermediul platformei Zoom, iar participarea este gratuită. Estimăm o participare medie de circa 40 de profesioniști din domeniul, dar având în vedere limitările tehnice, vă invităm să vă înregistrați din timp, completând acest formular.

Organizatorii 
Fundaţia Hanns Seidel își desfășoară activitatea sub motto-ul „În serviciul democrației, păcii şi dezvoltării”. Acesta oglindește, într-o formă sintetică, o misiune care a luat ființă în München în anul 1967 și a fost consolidată, de-a lungul celor peste cinci decenii de existență, în mai mult de 50 de state ale lumii. Organizația se angajează în întreaga lume pentru o bună guvernare, pentru democrație, pace, pentru un stat de drept şi dezvoltare durabilă.

Organizația Umanitară CONCORDIA este o organizație independentă, non-guvernamentală și non-profit, fondată în anul 1991, care are ca misiune susținerea şi (re)integrarea socială, familială, școlară și profesională a copiilor, tinerilor și familiilor aflate în dificultate, spre o viață independentă și autonomă. Prin departamentul său de formare, CONCORDIA Academia, peste 400 de profesioniști din 120 organizații publice și private din România și Republica Moldova au fost instruiți și supervizați în 2019.

Asociația „Ține de Noi” este o organizație nouă care își propune să creeze comunități active în domeniul politicilor publice economice, educaționale și în domeniul energiei și constituirea unui spațiu de dezbatere în societate legat de problemele guvernării României. Obiectivul principal este de a crea în jurul acestei organizații un adevărat laborator de idei orientate spre societate și un nucleu pentru politici publice viitoare. Promovăm valorile democratice și euro – atlantice ca o șansă pentru modernizarea României.

Go to Top