Drumul inspirațional al Irinei Adăscăliței către CONCORDIA Academia: de la transformarea unei organizații la crearea unui centru de formare pentru profesioniști din domeniul social.

Călătoria Irinei Adăscăliței în CONCORDIA a început în 2013, când i s-a oferit poziția de Manager Internațional de Resurse Umane și Dezvoltare Organizațională, cu misiunea clară de a transforma organizația dintr-o organizație tradițională într-o organizație non-profit profesionistă, cu procese și obiective specifice de strângere de fonduri. Deși nu avea nicio experiență în sectorul social până în acel moment, în afară de implicarea în proiecte sociale din timpul studiilor universitare, Irina a văzut această nouă sarcină ca pe o provocare importantă pentru ea. Irina însăși este psiholog, specializată în psihologie organizațională și traume, coaching, dezvoltare organizațională și management.
Ea a luat decizia finală de a se alătura echipei CONCORDIA după prima sa vizită la proiectele noastre. Iar acest lucru a dus-o în Moldova. Își amintește că a petrecut trei zile în Moldova care aveau să-i schimbe perspectiva asupra lucrurilor pentru totdeauna. Ea a simțit că până atunci trăise într-o bulă. Și și-a dat seama că nimic din ceea ce făcuse până atunci nu va aduce o schimbare reală.

„După ce m-am întors din Moldova, am decis să mă alătur echipei CONCORDIA. Mai întâi în calitate de Director Internațional de Resurse Umane, iar câțiva ani mai târziu, am devenit membru al Consiliului de Administrație. În această poziție, am devenit conștientă de nevoile reale și mi s-a oferit ocazia de a pune bazele Academiei așa cum este ea astăzi – un centru regional de educație care pregătește și susține profesioniștii care activează în domeniul social, socio-educațional și socio-medical.”

Fondarea Academiei

În primii doi ani, Irina a cunoscut din ce în ce mai bine organizația. A vizitat toate proiectele din birourile naționale și a văzut o realitate pe care nu o cunoștea până atunci. A întâlnit mulți asistenți sociali care s-au remarcat prin angajamentul și dedicarea lor în munca lor cu persoanele vulnerabile, dar care nu aveau acces la sprijin și instrumente de reglare psiho-emoțională.

„Încă de la începuturile mele la CONCORDIA, am fost profund preocupată de modul în care oamenii reușesc să lucreze în fiecare zi într-un mediu în care văd suferință, înstrăinare, neacceptare, izolare, segregare și traume.”

În calitate de expert în dezvoltarea resurselor umane, Irina a avut ideea ca personalul CONCORDIA care nu lucrează direct cu copiii și tinerii pe care îi au în grijă să petreacă câteva zile în proiectele organizației. Scopul era ca aceștia să nu uite pentru cine lucrează. Irina însăși a lucrat și ea cu copiii care trăiau fără părinți la CONCORDIA din Ploiești. A fost profund impresionată de acești copii. Le scriau felicitări de sărbători mamelor lor cu atâta dragoste și speranță. Cu toate acestea, mamele lor erau cele care le promiseseră să le viziteze, dar nu veneau niciodată. A fost la fel de impresionată de părinții adoptivi care deveniseră mamele acestor copii – ei le spuneau „mami”.

A părăsit locul în acea zi, chinuită de întrebări care nu au lăsat-o în pace multă vreme: Cum reușesc aceste femei să gestioneze aceste emoții și responsabilități zi de zi? Ce se întâmplă cu ele când văd zilnic astfel de copii?

„Mi-am dat seama cât de important este ca oamenii care lucrează în astfel de medii să aibă la dispoziție instrumente de sprijin profesional, cum ar fi consilierea, terapia, supervizarea și coaching-ul, în medii sigure, unde se pot debarasa de bagajul emoțional pe care l-au acumulat în timpul serviciului”.

Irina a recunoscut lipsa din sistem – o organizație care să ofere sprijin pentru profesioniștii din mediul social. Nu doar pentru formarea continuă și susținerea personalului CONCORDIA, ci și pentru angajații din sectorul public și ONG-urile din România. Astfel a fost pusă piatra de temelie pentru CONCORDIA Academia.

Academia își deschide ușile

În 2017, Academia a început să ofere primele programe de formare. La scurt timp după aceea, Irina și-a format o echipă. Până la începutul anului 2020, Academia a oferit programe și ateliere de lucru față în față. Apoi, pandemia a adus noi obstacole, dar Irina și echipa ei au recunoscut oportunitățile din spatele acestui moment dificil. Activitățile Academia au fost mutate online, iar conținutul și metodele au fost adaptate. Între timp, programele sunt oferite într-un mod din ce în ce mai hibrid.

Irina descrie astfel secretul succesului Academiei: „Întreaga noastră echipă este excepțională, formată din oameni foarte bine pregătiți, care lucrează rapid și obțin rezultate impresionante. În plus, toată lumea crede cu tărie în valorile CONCORDIA Academia și este convinsă de necesitatea programelor noastre.”

Pe lângă dezvoltarea organizației, Irina a investit o mare parte din expertiza sa în dezvoltare personală și organizațională pentru a crea o cultură organizațională puternică. Libertatea de mișcare, inițiativa și conducerea participativă sunt părți integrante ale Academiei.

Dezvoltarea personală a Irinei

Călătoria Irinei în CONCORDIA a fost una de dezvoltare personală și realizări profesionale. Pe parcursul experienței de 10 ani în CONCORDIA și în cadrul Academiei, Irina a dobândit câteva lecții importante care o ajută în fiecare zi să urmeze calea cea bună și să își amintească de misiunea și rolul ei.

Prima lecție pe care Irina a învățat-o a fost chiar la începutul activității în CONCORDIA. În timpul vizitei sale în Moldova, ea a fost copleșită de emoții. Și-a dat seama rapid unde sunt limitele sale personale și că nu va reuși să se descurce să lucreze direct cu copiii și familiile și să se confrunte zilnic cu suferința și sărăcia nesfârșită. În schimb, ea s-a concentrat asupra a ceea ce ar putea face pentru a îmbunătăți situația întregii comunități – și pentru a-și concentra energia și pasiunea acolo.

Respectul și bunătatea sunt esențiale pentru ca Irina să se conecteze cu oamenii, indiferent de cât de inimaginabile sau înfricoșătoare sunt condițiile în care trăiesc aceștia.

Totuși, cel mai impresionant pentru Irina sunt asistenții sociali, educatorii etc. care sunt dispuși să mute munții din loc pentru a-i sprijini pe cei mai vulnerabili.

Articol scris de CONCORDIA Social Projects